• A beton

  by  • 2012/02/19 • magyar • 0 Comments

  A modern, 21. századi építészet egyik egyre népszerűbb, újra felfedezett anyaga a beton. Ebből a sokoldalú építőanyagból készíthető burkolat, fürdőkád, mosdó, recepciós pult, ipari padló, kikönnyített betonpanel, környezetbarát térbútor környezettudatos művészeti alkotás, stb stb.

  Panel

  A panelház előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. A volt keleti blokk államaiban terjedt el leginkább. Azonban a Föld számos országában próbálták a 20. század nagy világháborúi után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó építési technológiával csökkenteni. Magyarországon a 4 milliós lakásállomány közel 20%-a iparosított technológiával épült. Az 508 ezer panellakás mellett további 270 ezer épült blokk, öntött-, alagútzsalus, vasbetonvázas épületekben. Ez az állomány több szempontból – már csak nagyságrendjénél, illetve az itt lakók nagy számánál fogva is – különleges figyelmet érdemel. Az 1960-as években a magyar lakáshelyzet: a mennyiségi lemaradás mellett minőségi elmaradás is mutatkozott, az akkori lakásállomány 60%-a egyszobás kislakás volt. Aztán az állami kutató, tervező és kivitelező vállalatok szakembergárdája javaslatot tett a paneles technológia alkalmazására, annak házgyári változatára. A döntés előkészítése során vizsgálták a hazai eredményeket, a Szovjetunióban már működő házgyárakat, valamint francia, dán, NDK és cseh technológiákat és eredményeket. A panellakások nélkülözték ugyan az egyedi igényekhez való alkalmazkodás lehetőségét, viszont tartalmazták mindazokat a helyiségeket, kapcsolatokat, amelyek kielégítették a lakhatósági feltételeket (előszoba, konyha, fürdőszoba, önálló WC, egy vagy több szoba). 1978-ig az 53 m2-es átlaglakás előírása volt érvényben, ezután a helyi szintre rendelt döntések következtében 27-120 m2 közöttire bővült a választék. Az egységekből összeállított épületek tipizálása biztosította a tömegtermelés lehetőségét. 4 és 15 szint közötti pont-, sáv- és láncházak készültek így, emellett több százra tehető a nem hivatalosan épített panelos családi házak száma. Az irányelvek a lakótelep jellegű építést tartották a leghatékonyabbnak, ami igazolódott is. A 70-es évek telepeinek beépítési és építészeti karakterét a szovjet mintájú nagypaneles építési mód határozta meg. A házgyárak megjelenésével növekedett az alkalmazott típusok száma, ám egy lakótelepen belül továbbra is csak 2-3 típust alkalmaztak. Ekkor már valóban a technológia diktálta a városképet, uralkodóvá vált a tízemeletes sávház. A 80-as évek elején az állami lakásépítés aránya országos szinten drasztikusan csökkent, a magánerős építés viszont megnövekedett. A lakótelepek presztízsveszteségét jelezte ugyanakkor a közvélemény negatív kritikája és a lakótelepi lakások értékének relatív csökkenése a lakáspiacon. Szakmai körökben mind gyakrabban hangzott el az építészeti változtatások igénye is. A városrendezési és építészetelméleti változások a 80-as évek végén még folyó beruházásoknál már éreztették hatásukat, a magánerő fokozott bevonása a lakásösszetételt is egyre kedvezőbben befolyásolta. Megindult az egyes épülő lakótelepek közötti belső differenciálódási folyamat, megjelentek az „elit” lakótelepek.

  Panel után szabadon

  A beton hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a belsőépítészek, enteriőrtervezők újra keblükre ölelték eme hideg anyagot, majd áthelyezték a minimál alapjába. Ebben a kitüntetett szerepben hódít már évek óta teret magának az igazán modern építészetben.

  A magyar dizájnpiac talán leginnovatívabb tervezőcsapata az IVANKA Beton Design eddigi legütősebb munkája a SeeYou síremlék volt, amely számos magyar és külföldi tervezői díjat is elnyert. Emellett olyan ötleteket valósítottak meg, mint a Fóti Lázár Gulliver projectjéhez készített két méteres répa szobrok, a burkolat nélküli, monolit felületű lépcsők és a beton hangfalak.  A sírkő után kicsit morbidnak hat a legújabb kreáció, a beton étkészlet. A könnyített betonból készült, ovális, tojásdad, molekulákra hajazó tálak felületkezeltek és a különböző konyhai procedúráktól, az olajtól, az ecettől, a sütéstől csak még rusztikusabbak lesznek.

  A díszített beton padlózat rideg hatását megtörik és barátságossá varázsolják a virágos minták, ezzel közelebb hozva az otthonokhoz ezt a hasznos és könnyen formázható anyagot.

  Az előzőeket tovább fokozva említést kell még tenni az évszázad építőanyagáról, az átlátszó betonról. Losonczi Áron 2002-es találmánya egyre ismertebb itthon és világszerte egyaránt. A fényáteresztő beton előállítása annyiban különbözik az általános gyártástól, hogy a hagyományos alapanyagok (cement, homok, víz) mellett optikai szálat tartalmaz, amellyel homogén megjelenését megtartja, azonban a fény átszűrődése feloldja a szürke betontömbök unalmas zártságát, lehetőséget adva az igazán esztétikai fényjátékoknak. Az átlátszó beton által lehet, hogy egy teljesen új stílus fog megvalósulni az elkövetkezendő években.

  Share on Facebook

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *