• Bolhapiac,lomis piac

  by  • 2012/02/06 • magyar • 0 Comments

  A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni a hazai használt termékek piacának két végletét, a terézvárosi bolhapiacot (Budapest) és a veszprémi lomis piacot. Mindenekelőtt járjuk körbe a címben szereplő két fogalmat. A lomizás az ausztriai és németországi lomtalanításokról származó használt cikkekkel való kereskedelem, amely az 1990-es évek elején indult be Magyarországon és népszerűsége azóta is töretlen. A bolhapiac a már megunt, de még használható, illetve az egyáltalán nem használt bolti értékesítésen túli tárgyak kereskedelmét foglalja magába. Így ez akár egy szinttel magasabb kategóriába is sorolható a lomis piachoz képest.

  Terézvárosi bolhapiac

  Budapestről hiányzott egy olyan piac, ahol kulturált körülmények között, az időjárástól függetlenül magánszemélyek használt holmikat csereberélhetnek, eladhatnak, vásárolhatnak. A Belváros szívében, az Arany János utcai metrómegállónál 1200 m2-en adnak teret a kezdeményezésnek. Itt lehet nosztalgiázni a régi idők tárgyai között, de sok-sok használt holmi várja új gazdáját. Erre minden szombat délelőtt 11-től délután 5-ig nyílik lehetőség.

  Az eladók kedvesek, közlékenyek, és természetesen értenek az általuk árult termékekhez, így az alkudozás esélye és öröme sajnos elveszik. Ám az itteni árak még így is messze elmaradnak a boltiaktól. Például egy sötétzöld bőrfotel lábtartóstul kóstálja a 250.000 Ft-ot, azonban nem használta még senki, mert kirakati darab volt. Festményt lehet találni akár 30.000 Ft-ért is, de komplett garnitúra (asztallal és karfás székekkel) 100.000 baráti Ft-ért már elvihető. A lakberendezési termékeken túl természetesen van ruha, cipő, táska (kígyó- és krokodilbőr 10.000 Ft-tól), kalap, ágynemű, írógép, könyv, videokazetta, lemez és a sok egyéb, olykor felismerhetetlen kicit-kacat.

  Nem pusztán jó időtöltés szombat délutánra, hanem egy komplett kulturális élmény!

  Veszprémi lomis piac

  Az időjárás viszontagságainak kitéve, Budapesttől 120 km-re Veszprém város egy külső részén található a piac, amely már évek óta nagy népszerűségnek örvend nem csak az itt lakók körében. Minden vasárnap reggel 8-tól délig tart nyitva, belépő nincs, de mivel kocsival a legegyszerűbb a terület megközelítése, a parkolásért már fizetni kell. Így az ide látogatónak mínusz 400 Ft-tal indul a „tour” (a benzinköltséget most hagyjuk).

  Már megérkezéskor érezni, hogy ez valami más. Furcsa arcok, ruha-, cipő-, bicikli- és síléckupacok mindenütt, valamint a sok egyéb ismerős, ismeretlen tárgy. Tiszta balkán! Komfort: télen a hidegben finoman átmelegít a 150 Ft-os menza-tea, nyáron vár a sok friss gyümölcs és zöldség, a büfé kolbásszal és savanyúsággal évszaktól függetlenül üzemel. (Habár van „ToiToi” a piacon, ennek a letesztelését másra hagyom…) Értéktárgyakra fokozottan vigyázni!

  Vásárlási lehetőségek: itt tényleg minden van, alkudni lehet, sőt, kötelező. Az árusok egyből lecsapnak a potenciális áldozatra, mindenkivel szóba elegyednek, azonban elmélyült társalgásra nem kell számítani. Az árukhoz fűződő kapcsolatuk enyhén szólva is felszínes, ritka köztük az olyan, aki valóban tudja, mennyit is ér az, amin néha fillérekért ad túl. Mert itt tényleg megvan a lehetősége annak, hogy potom pénzért jusson hozzá a kedves vásárló egy-egy értékes darabhoz. Vegyük például azt a sötétbarna fa íróasztalt, ami a hozzá tartozó székkel együtt összesen 16.000 Ft, vagy a komódot, ami 30.000 Ft és még alkuképes. De lehet venni fürdőkádat, szekrényt, ülőgarnitúrát, étkezőasztalt, mosógépet, tévét, sokféle csecsebecsét és beazonosíthatatlan tárgyakat.

  Igazán gazdag élményben részesül az ide érkező, mindenkinek ajánlom!

  -

  Share on Facebook

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *